Hvorfor er trening en nøkkel mot kreftsykdom?

Selvforsvar mot kreft - Øyvind Torp - Trening som medisin

Det finnes mye forskningsdata som viser sammenhengen mellom fedme og kreft. Trening som reduserer fettprosenten virker forebyggende mot kreftsykdom. Det viser seg også at fysisk aktivitet øker effektiviteten i eget immunforsvar som jo har som oppgave å angripe kreftcellene. 

“Trening er min medisin mot kreft”

Jeg begynte å tenke på trening som medisin. For lengst hadde jeg innsett at en treningsøkt var som en lykkepille der mine daglige bekymringer og dårlig humør ble som blåst vekk etter en tur i bakken med joggeskoene på.

Nå tenkte jeg at trening også virket som medisin mot kreft, og hver økt var en behandling. Disse tankene motiverte meg til å fortsette å trene. Under mine ukentlige intervalløkter der jeg slet meg oppover bakkene mens svetten silte, hadde jeg i tankene et bilde av meg selv idet jeg mottok behandling gjennom en nål i armen.

Jeg tenkte på det harde intervallet jeg gjennomførte som min «naturlige» form for cellegiftbehandling. Dette bildet gjenskapte jeg på hvert eneste fire-minutters intervall jeg gjennomførte.

Ved å klassifisere trening som medisin ble det lettere å motivere meg til å beseire dørstokkmila. Jeg ville jo ikke ha hoppet over en dose med kreftmedisin? Derfor kunne jeg heller ikke hoppe over treningsøkta.

Dansk forskning

Danske forskere er for tiden langt fremme på feltet. Danmark innførte i 2012 et program der alle pasienter tilbys treningsveiledning i 3 måneder etter primærbehandling for kreft. 

En studie fra 2017 viser potensiell effekt: 
I et dyreforsøk fant danske forskerne at musene som mosjonerte daglig hadde 50-60 prosent færre kreftsvulster i kroppen etter tre uker. 

Senere er det vist av de samme forskerne at intensiv fysisk trening som øker adrenalinet hindrer kreftspredning hos mennesker. 

Treningen ga en adrenalin-respons som igjen økte antall immunceller i blodbanen. Gjennom muskelkontraksjonen produserte musklene IL-6, et signalstoff som hjelper immuncellene inn i svulsten. Treningen førte altså til at flere immunceller gikk inn i svulsten og svulstveksten ble hemmet (1). 

Trening ville altså hjelpe til å styrke eget immunforsvar samt gjøre det enda mer effektivt. 

1. Voluntary Running Suppresses Tumor Growth through Epinephrine- and IL-6-Dependent NK Cell Mobilization and Redistribution. Line Pedersen, Manja Idorn, Gitte H. Olofsson, Britt Lauenborg, Intawat Nookaew, Rasmus Hvass Hansen, Helle Hjorth Johannesen, Jürgen C. Becker, Katrine S. Pedersen, Christine Dethlefsen, Jens Nielsen, Julie Gehl, Bente K. Pedersen, Per Thor Straten.

Del dette med noen du kjenner

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Selvforsvar Mot Kreft - Lege Øyvind Torp - Bokomslag

Selvforsvar Mot Kreft

Jeg fikk kreftdiagnosen i juni 2016.

Beskjeden rystet hele min verden ved grunnvollene. Hva kunne jeg gjøre for å bedre min kreftprognose?

Lege Øyvind Torp

Siste innlegg

newsletter

Vil du abonnere på nyheter?

om websiden

Øyvind Torp (f. 1977) ble uteksaminert fra Universitetet i Oslo i 2006 og har jobbet som fastlege i over 10 år.

Denne siden er laget for å omtale boken Selvforsvar mot kreft som ble utgitt på Spartacus forlag (2019). Boken har fått strålende kritikker, har toppet salgslistene og er oversatt til dansk, engelsk og tsjekkisk.

Siste blogginnlegg

Kreft, koronavirus og immunforsvaret

Immunforsvaret «redder» deg hver dag fra dødelige infeksjoner. Du er også helt avhengige av immunforsvaret for å begrense og bekjempet etablert kreftsykdom. Nye kreftmedisiner (Immunoterapi)

Løperkongens skygge

«Denne boken må du lese», sa min nabo Øyvind Torp. Om alle bokforslag hadde ledet til så mange hendelser, ville aldri noen våge å anbefale

Mat mot kreft

At riktig mat og fysisk aktivitet kan forebygge kreft er det bred enighet om.I rapporten «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer» (Nasjonalt

kontakt

Torp-Ulstein DA

Monssvevegen 21
2825 Gjøvik

Br.reg – NO 923 820 817