Kreft, koronavirus og immunforsvaret

Immune system

Immunforsvaret «redder» deg hver dag fra dødelige infeksjoner. Du er også helt avhengige av immunforsvaret for å begrense og bekjempet etablert kreftsykdom. Nye kreftmedisiner (Immunoterapi) utnytter immunforsvarets styrke til å drepe kreftcellene. Fysisk aktivitet, vitaminer og riktig mat maksimerer effekten av immunforsvaret.

Første gang jeg leste om vitamin Ds mangfoldige og uunnværlige virkninger i kroppen, ble jeg forbløffet. En tuberkulosebakterie var under et forskerteams lupe. De ville studere hvordan immuncellene bekjempet bakterien. Imidlertid foretok ikke immuncellene seg noe som helst uansett hva forskerne forsøkte. Ved et slumpetreff oppdaget de en mangel i serumet der kamphanene befant seg. Det manglet vitamin D. Straks vitaminet var tilsatt begynte det å gro «våpen» på immuncellenes overflater som de slo ihjel bakterien med.

Hvordan vitaminet hadde hjulpet immuncellene ble snart oppdaget.

Vitaminet virket som en nøkkel som «låste opp» DNA-biblioteket inne i cellen. I dette biblioteket ligger oppskriftene cellen trenger til sine oppgaver.

Uten nøkkelen var immuncellene hjelpeløse.

Et effektivt immunforsvar er avhengig av god tilgang på nødvendige byggesteiner: vitaminer som B, C, D, E og K, mikronæringsstoffer som sink og selen i tillegg til fysisk aktivitet og en stressfri hverdag. D-vitamin som er så viktig for immunforsvaret kalles også solvitaminet fordi du får 80-90 prosent av forsyningen nettopp gjennom sola. I Norge er det så få måneder med skikkelig sol per år at du bør ta tilskudd eller tran store deler av året.

Én funksjon som solvitaminet har, er å motvirke uønsket celledeling. Vitaminet virker som en brobygger for å opprettholde forbindelsen mellom cellene våre. Celler som er knyttet sammen har mindre tendens til uhemmet celledeling enn om de er adskilt fra andre celler: Hvis de er knyttet til andre celler i et «samfunn» av celler får de korrigerende signaler fra de omkringliggende cellene. En celle uten kontakt med nabocellene får ikke slike signaler i like stor grad og det er mer sannsynlig at den begynner å dele seg uhemmet.

Det er nettopp på grunn av den bremsende effekten på celledeling, samt den viktige og stimulerende evnen vitaminet har for immunforsvaret at det er nødvendig å sikre at du har nok vitamin D.

I Norge ser vi ganske lave gjennomsnittlige nivåer av vitamin D sammenliknet med land som har sol store deler av året. Samtidig ligger Norge meget høyt på statistikken over tykktarmskreft og brystkreft. Mange forskere peker på en sammenheng her. I tillegg til at solstråler mot huden skaper vitamin D, skapes også hormonet betaendorfin, som får deg til å slappe av, demper smerte og dreper nydannede kreftceller.

Vitamin C er også viktig for immunforsvaret. C-vitaminet støtter ulike cellefunksjoner i immunforsvaret. Vitaminet virker også som en kraftig antioksidant. Videre ser vitamin C ut til å bedre effekten og antallet av hvite blodceller, antakelig på grunn av vitaminets genregulerende virkning.

C-vitamin brukes allerede i kreftbehandling for å øke effekten av enkelte typer cellegift.

Slik kan du gjøre det

Pass på at kroppen din har det den trenger av vitaminer, særlig de som har viktige funksjoner i oppbygningen av immunforsvaret.

Vitaminkilder

Vitamin C: Frukt, særlig sitrusfrukter og kiwi, bær som jordbær, solbær og nyper, paprika, brokkoli, kålrot, spinat og tomat.

Vitamin D: Sol, fisk, fiskeoljer (tran).

Vitamin E: Valnøtter, pinjekjerner, multer, solsikkekjerner, tyttebær, løvetann, paprika, mandler, valnøtter, paprika.

Vitamin K: I lever og vellagrede oster finner du mest K2. Vitamin K2 dannes også ved gjæring av grønnsaker og det er spesielt mye vitamin K2 i gjærede soyabønner. De fleste av disse studiene har brukt vitamin K i doser opp til 45 milligram daglig. Om du bruker blodfortynnende medikamenter, er det viktig å informere og drøfte med legen om det er trygt å bruke vitamin K på grunn av effekten på blodlevringen.

Til slutt  kan det også være verdt å ta sinktilskudd (det finnes tilskudd med vitamin C + sink for eksempel). Selen kan tas som tilskudd, eller naturlig gjennom å spise paranøtter.

Del dette med noen du kjenner

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Selvforsvar Mot Kreft - Lege Øyvind Torp - Bokomslag

Selvforsvar Mot Kreft

Jeg fikk kreftdiagnosen i juni 2016.

Beskjeden rystet hele min verden ved grunnvollene. Hva kunne jeg gjøre for å bedre min kreftprognose?

Lege Øyvind Torp

Siste innlegg

newsletter

Vil du abonnere på nyheter?

om websiden

Øyvind Torp (f. 1977) ble uteksaminert fra Universitetet i Oslo i 2006 og har jobbet som fastlege i over 10 år.

Denne siden er laget for å omtale boken Selvforsvar mot kreft som ble utgitt på Spartacus forlag (2019). Boken har fått strålende kritikker, har toppet salgslistene og er oversatt til dansk, engelsk og tsjekkisk.

Siste blogginnlegg

Kreft, koronavirus og immunforsvaret

Immunforsvaret «redder» deg hver dag fra dødelige infeksjoner. Du er også helt avhengige av immunforsvaret for å begrense og bekjempet etablert kreftsykdom. Nye kreftmedisiner (Immunoterapi)

Løperkongens skygge

«Denne boken må du lese», sa min nabo Øyvind Torp. Om alle bokforslag hadde ledet til så mange hendelser, ville aldri noen våge å anbefale

Mat mot kreft

At riktig mat og fysisk aktivitet kan forebygge kreft er det bred enighet om.I rapporten «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer» (Nasjonalt

kontakt

Torp-Ulstein DA

Monssvevegen 21
2825 Gjøvik

Br.reg – NO 923 820 817