Løperkongens skygge

Løperkongens skygge - Geir Stian Ulstein

«Denne boken må du lese», sa min nabo Øyvind Torp.

Om alle bokforslag hadde ledet til så mange hendelser, ville aldri noen våge å anbefale en bok. Den Øyvind prakket på meg, var om løping. Selv var jeg i gang med å skrive en sykkelbok, men kanskje kunne det være nyttig å se hvordan andre idretter ble beskrevet i litteraturen? På tross av den hakkete oversettelsen av «Born to run» var det én påstand i boken som festet seg i minnet mitt.

En nordmann kalt Mensen Ernst hadde løpt fra Paris til Moskva på fjorten dager. Det kunne da ikke være mulig? Rask googling viste at forfatteren hadde rett: På 1800-tallet levde en nordmann som kalte seg Mensen Ernst, og han løp, lenger og raskere enn noen annen på planeten.

Da jeg leverte boken tilbake til Øyvind, spurte jeg ham om ikke vi også skulle løpe fra Paris til Moskva. Han svarte ja med det samme. Øyvind er skrudd sammen slik at han sier ja til alle utfordringer, bare de er store nok. Og – slik det ofte er – måten vi er skrudd sammen på, er det som berger oss gjennom livet. Det siste visste han ennå ikke.

Løpe fra Paris til Moskva?

Det lød som et eventyr og en umulighet. Skulle vi to virkelig løpe fra Paris til Moskva – sekstifire maratoner på sekstifire dager? Skulle vi alternativt løpe så langt vi klarte på fjorten dager, og så sjekke om Moskva var i nærheten? Eller skulle vi løpe så mye vi klarte på utvalgte etapper, for i det minste å følge ruten til Mensen Ernst?

Svaret var selvsagt: Vi skulle ikke gjøre noen av disse alternativene.

Vi hadde jo mer enn nok med familie og arbeid. Vi kunne ikke gå i gang med et tidkrevende løpeprosjekt over det ganske Europa. Ikke bare ville distansen i fotsporene til Mensen Ernst, i hjulsporene etter Napoleon, i larveføttersporene etter Hitler ta tid – prosjektet ville også kreve flere år med spesifikk løpetrening i forkant, noe som ville spenne strikken i våre travle familieliv til langt over bristepunktet. Ungkaren Mensen Ernst manglet våre forpliktelser og kunne løpe som han ville.

Frøet var likevel sådd. Med jevne mellomrom snakket vi om drømmeturen, slik barn kan snakke om å bli filmstjerner eller spille i Premier League. Hva skulle til for at vi satte det meste annet på vent for å kjenne med egne føtter på Mensen Ernsts løpeprestasjoner?

Av yrke er Øyvind lege

En dag han satt foran PC-en på legekontoret og gjennomgikk svar på pasientprøver, la det i tillegg noe i innboksen som gjaldt ham selv. Han åpnet vedlegget og fikk følelsen av at hele verden rundt ham brast.

Uken for hadde Øyvind vært til en MR. Nå viste prøveresultatet alvorlig kreft, antakelig med spredning. Vi var ikke lenger naboer, sa han fikk ikke fortalt meg om den vonde beskjeden for senere samme sommer. Kreft, spredning, skjelett… Nå kunne det aldri bli noe av turen vår til Moskva. Jeg var lei meg og skuffet. Vi er kanskje barn for alltid. Trassalderen har ingen ende. Vi vil dypest sett ha det gøy. Og det jeg ville leke, var å løpe til Moskva som Mensen Ernst. Det var kanskje derfor jeg hoppet over empatien og gikk rett til motivasjonsbiten:

«OK, Øyvind. Det var kjipt å høre, men la oss huske dette som den høsten du kjempet og vant over kreften! Og når du har gjort det, da løper vi fra Paris til Moskva.»

Og Øyvind begynte å slå tilbake. Hans iboende natur til å påta seg tilsynelatende håpløse utfordringer nådde nå en ny høyde. Det er en historie som kanskje fortjener boksefilm-musikk i bakgrunnen. Det er Rocky Balboa som spurter opp trappene mens «it’s the eye of the tiger, it’s the dream of the fight» dundrer i bakgrunnen. Med operasjoner, trening og kosthold skulle han forsøke å beseire den sultne fienden kreft.

Dersom han lyktes, ville det en gang i fremtiden eksistere en bok om å løpe fra Paris og langt mot øst. Møt “Løperkongens skygge“.

Løperkongens skygge - Geir Stian Ulstein

Storslått løpeprosa fra Geir Stian Ulstein

I 1832 inngikk nordmannen med det utrolige navnet Mensen Ernst et veddemål om å løpe fra Paris til Moskva på 15 dager. Sommeren 2018 påtar forfatter Geir Stian Ulstein og lege Øyvind Torp, kjent fra boken Selvforsvar mot kreft, samme utfordring.

Til boksiden

Del dette med noen du kjenner

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Selvforsvar Mot Kreft - Lege Øyvind Torp - Bokomslag

Selvforsvar Mot Kreft

Jeg fikk kreftdiagnosen i juni 2016.

Beskjeden rystet hele min verden ved grunnvollene. Hva kunne jeg gjøre for å bedre min kreftprognose?

Lege Øyvind Torp

Siste innlegg

newsletter

Vil du abonnere på nyheter?

om websiden

Øyvind Torp (f. 1977) ble uteksaminert fra Universitetet i Oslo i 2006 og har jobbet som fastlege i over 10 år.

Denne siden er laget for å omtale boken Selvforsvar mot kreft som ble utgitt på Spartacus forlag (2019). Boken har fått strålende kritikker, har toppet salgslistene og er oversatt til dansk, engelsk og tsjekkisk.

Siste blogginnlegg

Kreft, koronavirus og immunforsvaret

Immunforsvaret «redder» deg hver dag fra dødelige infeksjoner. Du er også helt avhengige av immunforsvaret for å begrense og bekjempet etablert kreftsykdom. Nye kreftmedisiner (Immunoterapi)

Løperkongens skygge

«Denne boken må du lese», sa min nabo Øyvind Torp. Om alle bokforslag hadde ledet til så mange hendelser, ville aldri noen våge å anbefale

Mat mot kreft

At riktig mat og fysisk aktivitet kan forebygge kreft er det bred enighet om.I rapporten «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer» (Nasjonalt

kontakt

Torp-Ulstein DA

Monssvevegen 21
2825 Gjøvik

Br.reg – NO 923 820 817