Mat mot kreft

Selvforsvar mot kreft - Øyvind Torp - Mat mot kreft

At riktig mat og fysisk aktivitet kan forebygge kreft er det bred enighet om.
I rapporten «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer» (Nasjonalt råd for ernæring 2011) regner man det godt dokumentert at bær, grønnsaker og fullkornsprodukter beskytter mot en rekke kreftsykdommer.

Fordi det mangler studier som beviser effekten av slik mat hos de som allerede har kreft, vil kreftpasienten sjelden få råd om at riktig mat er særdeles viktig , også etter at diagnosen er stilt.

I Norge har vi heldigvis et moderne og kompetent helsevesen som kan tilby oss det beste av tilgjengelig behandling, enten det er kirurgi, cellegift, stråling eller immunoterapi.

Kan jeg forbedre min egen kreftprognose?

Mange spør seg likevel om det er noe de selv kan bidra med for å bedre sin egen prognose, i tillegg til de andre behandlingsalternativene?
Svaret er oftest nei: Om du ikke allerede røyker og kan slutte med det, er det lite du kan gjøre. Det uheldige med dette standardsvaret er at det sannsynligvis ikke er sant.

Kreft, uflaks og gener

I en rapport fra det amerikanske National Cancer Institute fra 2015, så man på de ulike risikofaktorene for kreftsykdom.

Å røyke var den største risikofaktoren (35%), mens kosthold var nest viktigst med 30%. De andre store risikofaktorene er yrkeseksponering med 20% (inkludert asbest, stråling, gasser, kjemikalier). Infeksjoner sto for 10 %. Dette innebærer at 5% av den totale kreftrisikoen kan tilskrives arvelighet (gener), uflaks, tilfeldigheter og liknende.

Jeg vet ikke hva som førte til kreft i mitt tilfelle, men det var innlysende for meg at hva-det-nå-var som førte til sykdommen nå burde endres på.
Hvis det hadde vært kostholdet som førte til sykdommen, burde det nå være viktigere enn noen gang å velge riktig mat.

Mine matvalg for å bekjempe kreften

Jeg så at forskningen tydet på at en rekke næringsstoffer (særlig fra planteriket) hadde lovende effekter mot kreft. Intensiv fysisk trening likeså.

– Det er fristende å si at du skal spise brokkoli, sa min dyktige kreftlege, – men vi mangler vitenskapelige bevis, så jeg kan ikke anbefale deg det.

Jeg burde antakelig svart at det i det minste finnes et tonn av gode indisier, i form av mindre studier, og at hvis man først skulle leve sunt burde man velge de grønnsakene som har vist best effekt mot kreft (og brokkoli er en av dem).

I rapporten «Diet, Nutrition, Physical activity and Cancer» (World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research) fra 2018 poengteres det at rådene man gir for forebygging av kreft sannsynligvis er vel så relevante for de som allerede har fått kreft.

– Alle kreftpasienter bør motta ernæringsråd og et oppfølgingsprogram for fysisk aktivitet etter diagnosen, anbefaler rapporten.

I professor Rune Blomhoffs bok «Mat mot kreft» kommer det frem at det «er et mål i Norge» at kreftpasienter skal motta kostveiledning fra helsepersonell.

Er altså svaret pasienten får om at kosthold ikke er viktig når man først har fått kreft feil?

Skal vi tro rapporten fra WCRF og en rekke andre kreft- og kostholdseksperter, har kostholdet sannsynligvis større betydning for å bekjempe kreftsykdom enn vi har vært klar over.

For meg var det logisk; Hvorfor skulle mat som beviselig kunne forebygge kreft plutselig miste sin betydning når kreften først hadde rammet? Jeg tror det er motsatt: Når kreften først rammer er det enda viktigere enn før å spise optimal kost.

Del dette med noen du kjenner

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Selvforsvar Mot Kreft - Lege Øyvind Torp - Bokomslag

Selvforsvar Mot Kreft

Jeg fikk kreftdiagnosen i juni 2016.

Beskjeden rystet hele min verden ved grunnvollene. Hva kunne jeg gjøre for å bedre min kreftprognose?

Lege Øyvind Torp

Siste innlegg

newsletter

Vil du abonnere på nyheter?

om websiden

Øyvind Torp (f. 1977) ble uteksaminert fra Universitetet i Oslo i 2006 og har jobbet som fastlege i over 10 år.

Denne siden er laget for å omtale boken Selvforsvar mot kreft som ble utgitt på Spartacus forlag (2019). Boken har fått strålende kritikker, har toppet salgslistene og er oversatt til dansk, engelsk og tsjekkisk.

Siste blogginnlegg

Kreft, koronavirus og immunforsvaret

Immunforsvaret «redder» deg hver dag fra dødelige infeksjoner. Du er også helt avhengige av immunforsvaret for å begrense og bekjempet etablert kreftsykdom. Nye kreftmedisiner (Immunoterapi)

Løperkongens skygge

«Denne boken må du lese», sa min nabo Øyvind Torp. Om alle bokforslag hadde ledet til så mange hendelser, ville aldri noen våge å anbefale

Mat mot kreft

At riktig mat og fysisk aktivitet kan forebygge kreft er det bred enighet om.I rapporten «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer» (Nasjonalt

kontakt

Torp-Ulstein DA

Monssvevegen 21
2825 Gjøvik

Br.reg – NO 923 820 817